Wednesday, April 16, 2008

Endi Vorhol




Endi Vorhol (engl. Andy Warholl) (6. avgust, 192822. februar, 1987) bio je američki slikar, režiser, publicista, glumac i najveća figura pop arta. Rođen kao Endru Varhola u Pitsburgu, studira dizajn na univerzitetu Karnegi Melon nakon čega odlazi u Njujork.

Dve njegove izjave:

U budućnosti će svako imati svojih 15 minuta svetske slave.

Umetnik je osoba koja pravi stvari koje ljudima ne trebaju, ali on iz nekog razloga misli da bi bila dobra ideja dati im.


Dok je bio živ, govorio je da potiče niotkud. Zato su ga nazivali Coca-Cola Cocteau.
Nije se smrtno zapio. Niti predozirao narkoticima. Mada bi tako htela legenda. Do niotkud, ili do svoje prave domovine doputovao je nekoliko meseci pre smrti. Ali još za života proglašen je za genija XX veka i proroka. Dok su ga tamo, odakle potiče njegova porodica, smatrali debilom, šarlatanom, komedijašem i izdajnikom. Svet ga je znao pod imenom Endi Vorhol (Andy Warhol). Uistinu, zvao se Andrej Varhola (Andrew Warhola). Na njegov grob niko ne stavlja cveće. Umesto venaca i sveća, ljudi donose prazne limenke od koka-kole, soka od paradajza i piva. Kada taj krljež prekrije ceo grob i ne vidi se krst od mnoštva ramena, neko uklanja otpatke. Onda se sve ponavlja.



No comments: